Goli otok ponovno?

srijeda, 10. prosinca 2008.

Goli otok

8. Zaključak

Na samo nekoliko milja istočno od Lopara (od Rta Stojan) nalazi se Goli otok. Njegovo ime vrlo riječito govori o njegovom izgledu, a ono što se na njemu tijekom proteklih desetljeća događalo, danas privlači pažnju mnoštva posjetilaca. Na otoku je dugo godina (sve do 1988.godine) postojala kaznionica za političke zatvorenike, danas otvorena turistima za posjet i razgledavanje.
Uz zatvorenike, koji su na Golom živjeli u teškim uvjetima, tu su boravili i nihovi čuvari. Okoliš zgrade gdje su čuvari obitavali dobro je pošumljen, pa za Goli možemo reći da je iznenađujuće zelen. Jasno, samo u svom jugozapadnom dijelu, jer strane otoka izložene buri u potpunosti su gole i nepristupačne. Kako zbog blizine prekrasnih plaža Raba nema razloga na Golom se kupati ili sunčati, a želja nam je razgledati zgrade što kriju žalosnu istinu prohujalih vremena, za pristajanje je najbolje odabrati Malu Tetinu.
Mala Tetina ima siguran pristan, a čini ga betonska riva. Sjeverna strana rive je kraća od njezinog južnog kraka. Dubina na južnom kraku opada s 4 metra na 1,5 metara, dok je na sjevernom dijelu dubina od 3,5 metara do 1,5 metara.
Većina zgrada kaznionice smjestila se između uvale Mala tetina i uvale Melna. Na sjevernom kraju uvale Melna nalazi se svjetionik, točnije na rtu Sajlo. Kako tom otoku i priliči, uz svjetionik se nalazi nekoliko bunkera.
Nešto južnije od svjetionika (manje od pola milje) nalazi se drugi pristan u uvali Melna. Pristan čine dva mola koji zatvaraju uvalu. Na glavi sjevernog kraka dubina je veća od pet metara. Ukoliko pristajemo uz južni lukobran treba biti oprezan, jer je na samoj glavi lukobrana najpliće (0,5 m). Na koljenastoj izbočini negdje po sredini lukobrana, dubina je već 4 metra, postepeno opadajući prema dnu uvale na 2 metra.
Samo milju prema sjeverozapadu od Golog nalazi se Sv. Grgur. Njegova prošlost nije mnogo veselija. Na njemu je bila kaznionica za žene.
Na Grguru preporučamo samo jednu uvalu gdje se možemo sigurno vezati uz postojeći pristan. Nije li ipak čudno što se na ovako malim otocima imenom otoka naziva i njegova (jedina) uvala? Uvala Grgur na otoku Grguru. Točnije, uvala Sv. Grgrur na isto tako svetom otoku.
Betonski pristan na sredini te uvale dug je oko četrdesetak metara. Na veću dubinu nailazimo uz jugozapadni dio pristana (oko 4 m). Na drugom kraju dubina pada na oko 2 metra. Betonski se pristan naslanja na žalo, mogli bismo reći lijep, da nije nagrđen ruševinama zgrada već spomenute, ženske kaznionice.
Treći u ovoj skupini otoka jest Prvić. Premda je od Golog i Sv. Grgura gotovo dvostruko veći, niti ima kuća, niti se na njemu nautičari zadržavaju. Prisjećajući se tužne povijesti Golog i Grgura, možda je i bolje što je Prvić nenastanjen

Nema komentara:

Objavi komentar